2017年7月10日星期一

【親子好去處】即畫即玩 Sketch Town by teamLab / チームラボ @ifc

早在暑假前知道 ifc 在7月可以邀請到日本著名藝術團隊 teamLab 在商場一樓中庭舉辦 Sketch Town 活動,就已經超期待!今次仲可以獲邀請到現場率先試玩,真係萬幸萬幸!



其實 teamLab 不只有Sketch Town一個主題,Light Ball Orchestra》、Sketch AquariumSketch Christmas最有印象是一個配合瀡滑梯的Sliding through the Fruit Field



不過今次 ifc 選了Sketch Town》作為這個活動的主題,原因希望小朋友可以發揮他們的創意,創造自己的作品轉化到巨型的數碼大屏幕上,明明係在平面的畫紙上繪畫,卻係3D的呈現在屏幕上。

Sketch Town》就是一個大城巿,裡面有不同型狀的高樓大厦,也有各樣的交通運輸工具,雖各自運作,但同時又互相影響,共同建立充滿活力的美麗城巿



簡單4個步驟就可以與Sketch Town互動
1. 為您喜愛的圖案填上顏色
2. 掃描您的畫作
3. 圖案會變成立體並遊走於屏幕上的城巿
4. 觸碰活動中的物件作出互動





枱上設備簡單,只有些粉彩作繪畫之用,酒精消毒液及濕紙巾供小朋友清潔雙手




哥哥芊芊強烈要求想先創作UFO,我就請工作人員先找來UFO俾佢哋兩個乖乖坐低畫


畫畫下哥哥見到大屏幕有得意嘢就忍唔住叫芊芊「快D睇吓啦!」






見到佢哋兩個咁專心畫,真係覺得兩個好可愛




完成畫作後就進入黑房間搵工作人員幫忙Scan入大屏幕裡,完成掃描後只需等幾秒,小朋友的設計就會進入Sketch Town》大城巿



最有趣不單止係可以見到自己所創造的UFO在裡面飛,原來行埋去輕輕拍在UFO上,它會加快速度(不同的物件有不同的反應)



另外Sketch Town》每15分鐘就會隨機出現一樣怪獸去破壞城巿裡的一切,大家要合作將手按在戰機或UFO上發射飛彈,打走東一隻西一隻的怪獸,大概中咗80發彈之後怪獸就會玩完!小朋友就會一齊嗌「好嘢!佢死咗lu」,但係在場記者及拍攝朋友都叫住「唔好咁快殺佢呀」真係睇到笑死我!




大家可能會問「D小朋友一路畫一路Scan入去大屏幕,咁咪好快爆Quota? 剛畫入去的物件可以留幾耐?」

其實個系統大概可以記錄低大約200個物件,所以小朋友的畫作都可以逗留一段好長嘅時間㗎!




之後佢哋兩個又番埋位繼續創作另一個畫作,今次哥哥揀咗畫戰機,因為佢知道可以射飛彈!呀芊就揀咗畫架吊臂車





其實當你留意整個城巿的運作,就會見到每個物件在互相幫助,除咗怪獸一定要靠戰機同埋UFO去擊退之外,好似你畫咗棟 大厦之後,原來係由UFO將大廈帶入畫面之中,再搵個空位插喺地下,真係好得意!


今次哥哥幫我喺架戰機上面寫咗個Kim字入去,不過一出場嘅時侯發現,個字原來會掉轉咗,哈哈~不過當佢相反方向飛番轉頭時侯就會變番正常!




到呀芊架吊臂車Scan入去lu




即刻把握機會同自己嘅創作影番張相先




佢哋一直玩到唔捨得走,又話要等藍色大飛龍出嚟!結果有陣時只見到另外一些怪物,好似樹精靈、冰怪咁,但係一出現場唔駛一陣就好快被打死(真可憐)



幸好我都拍得到大飛龍!真係好震撼!






最後兩個話要送層樓俾我喎!嘩,真係仲感動過真係住得人嗰D豪宅








Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10

呀劍評語: 創意、創作、創造!超讚的活動,可以即畫即玩,小朋友創作出自己的專屬小玩意!Nothing is impossible


SKETCH TOWN by teamLab

為什麼喜歡創作? 因為想像是無窮無盡的。

今個夏天,ifc商場與日本著名藝術團隊teamLab聯手呈獻「Sketch Town」,讓您突破界限,創造出無限的可能性。Sketch Town 是一個透過大家的繪畫逐漸發展而成的城鎮。在這裡,您可以為想像賦予強大的生命力,為城鎮裏的汽車、建築物、飛船等注入色彩,把紙上意念生動地轉化為巨型數碼大屏幕上活潑的動畫,讓它們由2D變成3D活動起來。城鎮內的每個物件也有各自的工作,您亦可以觸碰它們作互動。 


一同發揮我們的小宇宙,在這結合科技與藝術的國度裏,盡情發揮想像力和創意,攜手建構一個充滿活力的美麗城市。


日期

11 Jul – 28 Aug

時間

10am – 9:30pm(每25分鐘一場)

地點

ifc商場一樓中庭

換領入場門票

由2017年7月11日起,於ifc 商場内同日憑合資格的電子貨幣消費,即可換領2張入場門票:

1. 消費滿港幣1,800元或以上,並且至少有一張單據來自食肆*及其他指定商戶# (最多兩間商戶的即日消費單據,每次消費需達港幣200元或以上)或


2. 單次消費達港幣10,000元或以上


Top up Tickets


於登記消費獎賞後,顧客可選擇付款港幣100元以換領額外一張入場門票,只限最多額外換領兩張。


所有現金捐款將不扣除成本全數捐予香港救助兒童會。


換領地點及詳情


服務櫃檯:ifc商場二樓 (Tory Burch 隔鄰,鋪號2065) 

服務時間:上午10時至晚上9時半 
Step 1 請帶同您的合資格消費單據及信用卡簽賬存根正本前往Sketch Town 服務櫃檯登記。 Step 2 即場預約場次及透過電郵或SMS取得電子入場門票。

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...